CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Friday, July 18, 2008

Carrot Cake

Resepi ni diambil dari buku resepi The Joy Of Baking. Hasilnya, sangat memuaskan. Cubalahh!!

Bahan-bahan :
4 bj Telur (asingkan kuning dan putih)
170g Gula Halus
1 1/2 cwn Lobak Merah (diparut)
1 1/2 cwn Minyak Jagung @ Minyak Sayur
140g Gula Perang
250g Tepung Protein Rendah @ Tepung Kek aka Superfine
1 1/2s.teh Baking Soda
2 s.teh Mixed Spices
1 s.teh Garam

Cara-cara :
1) Pukul kuning telur. Masukkan minyak, gula & lobak merah. Kacau rata.
2) Campurkan bahan kering dan gaul rata.
3) Pukul putih telur sampai kembang dalam bekas berasingan. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi dan kaub balik.
4) Tuang ke dalam loyang 9" yang telah diglis dan dialas kertas minyak.
5) Bakar pada suhu 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.
6) Setelah sejuk, sapu dengan cheese frosting dan sedia untuk dinikmati.

Cheese Frosting

Bahan-bahan:
120g Mentega
120g Gula aising (ayak)
250g Cream Cheese

Cara-cara:

1) Pukul mentega dan cream cheese hingga lembut dan kembang.
2) Masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga sesuai untuk disapu pada kek.

0 comments: