CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, July 14, 2010

TRIPLE CHOCO CARAMEL CAKE




Resepi: Teh Uceu NCC

Bahan- Bahan :
10 bjTelur
150 g Gula
1 sbsr Emulsifier
140 g Tepung gandum
60 g Serbuk Koko
75 g Dark Cooking Chocolate
100 g Margarine cair

Cara membuat :
1. Panaskan margarine sampai cair, masukan Dark Cooking Chocolate, gaul rata, sejukkan
2. Pukul telur dan gula hingga putih mengembang.
3. Tambahkan emulsifier.
4. Masukkan tepung gandum ke dalam adunan.
5. Tambahkan ke dalam adunan campuran margarine dan Dark Cooking Chocolate dan gaul rata.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser.
7. Bakar pada suhu 170C, hingga masak.
8. Keluarkan dari loyang, sejukkan.

Chocolate Ganache

Bahan:
500 ml Fresh Cream
500 g Dark Chocolate
75 g Butter

Cara membuat :
1. Panaskan fresh cream dengan api kecil, matikan api.
2. Masukan dark chocolate (hiris kasar)dan butter kacau rata.
3. sejukkan dan siap untuk digunakan.

Caramel Syrup

Bahan :
100 g gula
50 ml air 1
100 ml air 2

Cara Membuat:
1. Panaskan gula dengan air 1 diatas api (masak sampai menjadi caramel).
2. Tambahkan air 2 kedalam campuran caramel tersebut, masak dan kacau sampai caramel cair dan tercampur rata. Matikan api, sejukkan.

Hias:
1. Siapkan kek, belah menjadi 2 bahagian.
2. Siram ke dua bagian cake tersebut dengan simple syrup.
3. Siram dengan caramel syrup.
4. Sapu bahagian tengah kek dengan ganache, dengan ketebalan kurang lebih 1 cm.
5. Tutup dengan setengah bahagian lagi.
6. Hias bagian atas kek dengan ganache, buah dan chocolate modelling.

0 comments: