CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, March 2, 2011

MASAK LOMAK CILI API

Dah lama sangat tak menggulai. Tiba-tiba teringin pulak nak makan lauk masak lemak cili api. Apa lagi, last week hari Jumaat ada pasar malam. Terus pergi beli daging batang pinang sekilo dan semua bahan-bahannya sekali. So, weekend pun jalankan projek. Ini laa hasilnya. Puas makan. Harras pun layan gak gulai2 macam ni. Walau pun tak makan daging nyer, banyak gak laa tambah. Dia memang suka yang pedas-pedas ni. Teringat pulak kat mak kat kg (Kuala Pilah).Hu hu huu
Kalau nak cuba, resepi ada kat bawah. Ini resepi versi saya ya.

Bahan-bahan
1 kilo Daging batang pinang (ayam pon boleh)
3 bj Kentang (potong memanjang)
1 bj Kelapa parut , perah santannya (Saya nyer tambah 1 kotak santan M&S sebab santan tak pekat)
20 bj cili api (boleh kurang @ tambah ikut kepedasan masing2)
1 1/2 inci Kunyit hidup
3 batang serai (diketuk)
sedikit air
Garam secukup rasa

Cara - cara
1- Rebus daging hingga empuk dengan air yang sedikit.
2- Cili api dan kunyit hidup ditumbuk sehingga lumat. (make sure takde biji2 cili tu ya. Tumbuk kasi lumat)
3- Masukkan ke dalam periuk bersama serai, santan dan daging yang telah direbus tadi. Pasang api.
4- Setelah mendidih, masukkan kentang dan masak lagi hingga kentang empuk.
5- Akhir sekali sebelum tutup api, masukkan garam secukup rasa.
6- Hidang dengan nasi panas. Waallah!

Nota :
Kacau sesekali untuk pastikan santan tak pecah minyak yer. Api jangan kuat sangat. Dah agak pekat, boleh tutup api.

2 comments:

noorsafone

salam kenal Asfa...masak lomak cili api daging...makan ngan nasi paneh2...mau bertambah nasi...

hasfar08

As SAlam Noor,pasti berpoluh2 makan nasi paneh dengan lauk ni... nyum2..