CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, May 28, 2012

HOMEMADE KRIM PUFF



Krim Puff ni memang dah lama tak buat. So,masa majlis pertunangan cousin hari tu, try buat. Alhamduliullah, masih sama seperti dulu, nyummm... tapi kali ni dengan cara n teknik yang telah dipelajari dari Chef Anuar beberapa tahun lalu. Hasilnya memang tidak mengecewakan. Jadi cantik jer, tak laa kecut macam dulu hehe...
Resepi nya saya masih guna resepi Chef Anuar. Nanti saya share di sini. Untuk filing, kalau nak yang segera dan mudah, boleh guna Instant Custard. Ada dijual di kedai baranga bakeri. Hanya perlu campur air @ susu segar. Finishing, dust dengan snow powder, gula aising @ drizzle dengan coklat. Yummy!!

KEK KUKUS TIGA RASA




Actually nama kek ni Apam Indon. Tapi setelah dicuba, texture macam kek kukus dan tak langsung macam apam. So saya tukar nama ke Kek Kukus Tiga Rasa. Dua gambar di atas tu saya buat masa percubaan pertama. Lapisan bawah n atas kek perisa coklat n tengah2 campuran rasa Blueberry, Lemon n Strawberry. So bila makan, akan ada ketiga2 rasa tu. Memang marbeles. Gambar kek yang lagi dua tu, saya buat untuk majlis pertunangan my cousin sebelah mak awal bulan lalu. Disebabkan ambik gambar ni sebelum potong, so tak nampak layer yang tengah2 tu. Actually, atas perisa oren, tengah perisa coklat n bawah perisa blueberry. Seperti cubaan pertama, kek ni memang menepati selera saya. So, untuk resepi , kita rujuk di bawah ya.

Resepi asal saya ambil dari blog Kak Azlita (Masam Manis)

KEK KUKUS TIGA RASA

Rujukan : Kak Azlita (Masam Manis)



Bahan-bahan :
5 biji telur
1 sudu kecil Ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300g tepung gandum
300g gula halus
250 ml susu cair
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna 
perisa



Cara-cara:

1. Mula-mula sekali kita panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain - saya tutup loyang dengan aluminium foil. 
2. Sediakan loyang ukuran 9 inci.

3. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4. Ayakkan tepung bersama baking powder. 
5.Campurkan garam ke dalam susu. 
6.Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
7.Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
8.Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 
10.Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
11.Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
12. Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna

Jangan lupa untuk mencuba ya! HAPPY BAKING