CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, April 28, 2011

QUESADILLAS






ASSORTED CREAM PUFF

         
Before bake
After bake 
Ini filing manis blueberry n strawberry filling. Ni untuk anak No 2 sebab dia tak makan pedas.
      
After bake.
Ni version pedas. Inti sardin untuk mak pak n anak No1.

ROTI ARAB


Roti Arab ni memang sedap kalau makan dengan kari. Anak-anak pun suka sebab roti ni kembung kata anak saya. Yang  no 1 memang suka kalau bab makan-makan ni. Untuk resepi nanti tengok kat bawah ya.

ROTI ARAB (sofinar@myresepi)

Bahan-bahan ( 10 org makan )

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum

    Cara-cara

    1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
    2. tepung di gaul dengan yis
    3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
    4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
    5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
    6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
    7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
    8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging