CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, October 21, 2008

KEK KUKUS PELANGI PUTIH TELOR



Bahan-bahan:
500g Putih Telor
60g Evaporated Milk
1 s.bsr Vanilla Essence
150g Butter cair
225g Gula Kastor
300g Top Flour (saya guna tepung gandum jer)
1s.bsr Ovalette
1/2 s.teh pewarna Merah Hijau,kuning
1s.bsr Chocolate Emulco
secubit garam
Cara- cara:
1. Pukul putih telur dgn kelajuan tinggi hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit
dan pukul hingga soft peak.
2. Masukkan tepung dan evaporated milk selang seli diikuti dgn ovaletter dan garam.
Teruskan memukul adunan hingga pekat.
3. Masukkan butter cair dan pukul seketika hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kpd 4 bahagian dan masukkan setiap satu dgn pewarna merah,
hijau,kuning dan choc emulco. Gaul rata.
5. Lengser loyang dgn butter dan alas dgn grease proof paper.
6. Masukkan 1 sudu bsr adunan warna merah ditengah2 loyang. Diikuti dgn warna hijau di atas
warna merah, kuning di atas warna hijau dan choc emulco di atas warna kuning. Teruskan
hingga adunan habis.
7. Kukus kek selama 30 minit atau sehingga masak. Uji dgn lidi.
Corak kek akan jadi belang2 macam kek zebra.

Monday, October 20, 2008

Biskut Choc Rice

Bahan

250 gm butter
150 gm gula halus
1 biji kuning telur
50 gm tepung jagung
230 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko

bahan hiasan
paper cup
coklat rice
badam cincang

Cara
1. Pukul buter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.
3. Ayakkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk koko.
4. Masukkan sedikit demi sedikt dan kacau rata,
5. Gunakan acuan bunga cina/dahlia untuk mencorakkan patern.
6. Pamkan adunan kedalam paper-cup dan hiaskan dengan coklat rice dan badam cincang.
7. Masakkan dalam oven 170'C selama 25 minit.
8. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara