CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, June 2, 2008

Rich Fruit Cake



Bahan-bahan:

250g Butter }A
150g Brown Sugar}A
1/2tbsp Chocolate Emulco}b
4bj Telor Sejuk (dari peti ais)}C Pukul bersama
25ml Air Sejuk}C
225g Tepung Gandum}D
1/2tsp Baking Powder}D Ayak bersama
1/2tsp Mixed Spices}D
750g Mixed Fruits (rendam dlm jus oren semalaman)
50g Tepung Gandum (untuk digaul dgn Mixed fruit yg tlh direndam)
10bj Oren (diambil jusnya)

Cara-cara :
1) Pukul A hingga kembang.
2) Masukkan B dan pukul sebati.
3) Masukkan C dan pukul sebati.
4) Pukul semua adunan from low to high speed.
5) Masukkan Mixed fruit yg telah digaul dgn tepung(50g) ke dalam adunan di atas berselang-seli dengan campuran tepung D. Kaub balikkan dengan senduk kayu@spatula.
6) Curah ke dalam acuan 9" yang telah diglis.
7) Bakar pada suhu 170 C selama 40 minit atau sehingga masa. (Uji dengan lidi).

Tips:
- Jika adunan lembik, campur sdkt tepung. Jika pekat sangat, masukkan sedikit susu cair.
- Sejurus selepas masak, semasa masih panas, keluarkan dari acuan. Letakkan kek di atas kertas aluminium. Sapukan jus oren pada kek sehingga agak basah.
- Bungkus kek tersebut dengan kertas aluminium dan biarkan semalaman.
- Esoknya, buka bungkusan & lap lebihan jus oren jika ada dan balut semula.
- Simpan dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
- Potong kek dengan pisau tajam semasa masih sejuk agar buah tidak berderai dan cantik setelah dipotong.

HAPPY COOKING!!